Cand vine vorba despre alegerea accesoriilor pentru usi, multi proprietari pot fi confuzi in privinta diferentelor dintre un amortizor de usa si un opritor de usa.

Desi ambele sunt utilizate cu scopul de a reduce zgomotul si a proteja usile impotriva deteriorarii, exista cateva diferente semnificative in functionalitatea acestora.

Amortizorul de usa

Un amortizor de usa este un dispozitiv care este montat in mod obisnuit in coltul superior al usii si care controleaza viteza cu care se inchide usa. Este proiectat pentru a incetini viteza de inchidere a usii si pentru a o inchide in mod controlat, fara a crea zgomote puternice.

Amortizoarele de usa sunt utile in cazul in care doresti sa prelungesti viata usii tale si sa o protejezi impotriva deteriorarii cauzate de trantire sau manevrare necorespunzatoare. Aceasta optiune poate fi utilizata atat pentru usile de interior, cat si pentru cele de exterior.

Opritorul de usa

Un opritor de usa este mai des intalnit in designul usilor de interior, insa poate fi utilizat in acelasi scop si la fel de eficient si pentru usile de exterior. Acesta are rolul de a controla punctul de oprire al usii, la deschiderea acesteia.

Este cel mai des folosit pentru a proteja peretele inspre care se deschide usa, pentru a nu fi avariat de clanta sau de usa in sine, la o deschidere mai brusca. Opritoarele pentru usi sunt de doua tipuri, putand fi montate pe podea, fixate sau prinse in perete.

Exista de asemenea si o gama larga de opritoare pentru usi care nu necesita fixare, unele chiar sub forma unor jucarii, fiind ideale pentru camera copilului, a carei usa vrei sa o protejezi sau sa o mentii deschisa la un anumit unghi.

Diferentele dintre amortizoarele de usa si opritoarele de usa

Diferenta principala dintre un amortizor de usa si un opritor de usa se refera la functionalitatea lor.

Amortizoarele de usa controleaza viteza de inchidere a usii si o inchid in mod controlat, fara zgomote puternice, in timp ce opritoarele de usa controleaza cat de deschisa este usa si impiedica usa sa se deschida complet, protejand peretele adiacent de lovituri.

De asemenea, amortizoarele de usa sunt adesea folosite pentru usile de exterior, in special pentru scari de bloc sau alte zone de acces care faciliteaza trecerea unui flux mai mare de persoane.

La polul opus, opritoarele de usa sunt mai des folosite pentru usile de interior, fiind totodata mult mai usor de montat.

Cat de durabile sunt opritoarele sau amortizoarele de usa si cat de usor pot fi acestea montate?

Durabilitatea si usurinta de montare a opritoarelor si a amortizoarelor de usi depind de calitatea si marca produsului. Exista o varietate de optiuni disponibile pe piata, iar durabilitatea acestora poate varia in functie de calitatea materialelor utilizate si de gradul de uzura.

Cu toate acestea, in general, opritoarele si amortizoarele de usi sunt proiectate sa reziste timp de multi ani si sa functioneze la parametrii optimi.

In ceea ce priveste usurinta de montare, opritoarele si amortizoarele de usi pot fi relativ usor de instalat pentru cineva cu abilitati si experiente minime de bricolaj si cateva unelte de baza.

Multe modele vin cu instructiuni de instalare detaliate si kituri de instalare complete, care includ toate componentele necesare pentru a fixa dispozitivul pe usa, pe perete sau de podea.

Atat timp cat citesti cu atentie si urmezi instructiunile de instalare, nu ar trebui sa intampini probleme. Daca totusi nu esti sigur ca te poti descurca, poti cere detalii angajatilor specializati din magazinele de profil.