Unul din elementele indispensabile in domeniul constructiilor ce a supravietuit civilizatiilor, a rezistat diverselor stiluri arhitecturale si generatiilor de mii de ani este fara doar si poate caramida.

Integrarea caramizilor in arhitectura traditionala si contemporana

Pe malul raului Iordan au fost descoperite cele mai vechi caramizi din istoria omenirii datate in perioada 8300-7600 i.Hr. Utilizate in antichitate la ridicarea templelor si edificiilor importante, vor avea un rol esential in desenarea peisajului inconjurator si in influentarea arhitecturii asezarilor umane.

Amestecul realizat initial doar din argila si apa era prelucrat manual si lasat apoi sa se usuce la lumina directa a soarelui pentru a se intari.

Ulterior, tehnologia de realizare va fi frecvent perfectionata si adaptata vremurilor, iar un exemplu in acest sens este folosirea in perioada medievala a unei camere speciale de uscare tehnica prin care se reducea considerabil umiditatea produsului final.

Abilitatile mesterilor de a obtine forme din ce in ce mai unitare de caramida vor modela designul cladirilor prin posibilitatea realizarii unor elemente elaborate pentru ferestre, bolte ori detalii ornamentale.

Specificatiile acestui tip de material de zidarie si performanta lui in constructii

Printre punctele forte putem mentiona proprietatile ignifuge, de izolare fonica, rezistenta la intemperii si conditii vitrege din punct de vedere meteorologic.

De asemenea, absoarbe eficient umiditatea protejand caminul de mucegai, acarieni sau diverse insecte ce nu se pot infiltra datorita structurii sale.

Nu are restrictii in ceea ce priveste inaltimea, ci se poate ridica oricat de mult este nevoie fara sa afecteze deloc durabilitatea si rezistenta spatiului.

Elementele naturale din compozitia sa sunt prietenoase cu mediul si ii ofera un aspect usor de intretinut si de pastrat. Este foarte puternica la socuri sau lovituri, nu putrezeste si nu se murdareste atat de usor ca alte materiale.

Nu trebuie neaparat sa o vopsesti, aspectul sau in nuante pamantii va oferi casei tale un aer clasic, elegant si distins. De cele mai multe ori pentru curatarea unui astfel de imobil este nevoie sa se efectueze periodic o stropire temeinica cu apa.

Inovatia folosirii caramizilor in structuri si cladiri moderne

S-ar crede ca expertii nu mai au ce sa inoveze cand vine vorba de un compozit descoperit deja de mii de ani, insa metodele avansate de constructie si cercetarile aduc contributii importante in domeniu transformand radical viziunea asupra acestui material de zidarie.

Una din directiile abordate de experti este schimbarea formei, iar curbarea in diferite sensuri pentru a capta diferit lumina si a oferi senzatia de maleabilitate a unui produs atat de robust reprezinta cu siguranta un trend interesant.

Aceste perspective pot fi obtinute si prin reciclarea caramizilor vechi si refolosirea lor in vederea construirii unui spatiu fara a mai fi nevoie de alte mecanisme de sustinere.

Realizarea unor unghiuri usor ascutite care dau senzatia ca formele par sa se desprinda din imbinarea peretilor de care sunt atasate este o viziune ingenioasa de a experimenta cu un astfel de material.

O alta noutate o reprezinta imbunatatirea performantelor termice ale produselor din caramida prin aplicarea a doua tipuri de solutii. Prima se refera la dispunerea stratificata a unor panouri izolante in produs, iar a doua la umplerea cu material izolant a orificiilor specifice blocurilor de caramida.

Desigur pentru punerea in practica a acestor idei este necesar un material termoizolant compatibil, ignifug, rezistent si nu in ultimul rand ecologic.

Caramida a rezistat de-a lungul timpului si s-a reinventat, fiind mereu prezenta in alegerile oamenilor si utilizata in multe feluri chiar daca in mod constant au aparut pe piata variante alternative.

Prin posibilitatea reciclarii materialelor din compozitia sa influenteaza considerabil mediul inconjurator si constituie o parte importanta in trasarea noilor politici ecologice globale.