Se spune ca suplimentele alimentare care contin lecitina cresc performanta creierului – chiar si pana la batranete.

Lecitina, sau fosfatidilcolina, este o parte importanta a creierului si a celulelor nervoase. De regula, aprovizionarea cu lecitina este asigurata de productia si consumul propriu al organismului prin intermediul alimentelor conventionale.

Lecitina este eficienta in prevenirea multor boli. De exemplu, in stresul fizic si psiho-emotional, stresul constant, aportul sau ajuta la imbunatatirea starii generale a corpului si a sistemului nervos.

Este capabila sa protejeze mucoasa tractului gastro-intestinal de efectele nocive. Prin urmare, utilizarea sa este prescrisa persoanelor care sufera de gastrita, colita si ulcer peptic al stomacului.

In psoriazis si dermatita, administrarea lecitinei va reduce semnificativ simptomele neplacute, deci este adesea utilizata in tratamentul complex al bolilor de piele.

O alta proprietate magica a lecitinei este capacitatea sa de a normaliza nivelul zaharului din sange. Intareste membranele celulelor pancreatice, in special celulele beta, care sunt responsabile de producerea insulinei.

Astfel, in diabetul de tip 1, lecitina reduce necesarul extern de insulina. In diabetul de tip 2, compenseaza lipsa fosfolipidelor si a acizilor grasi esentiali.

Ce este lecitina?

Lecitina este o substanta naturala de inalta calitate si vitala care apare in celulele corpului uman. Lecitina apare in celulele corpului tuturor fiintelor vii. Corpul tau poate produce singur substanta vitala, dar nu intr-o masura suficienta.

In plus, lecitina poate fi gasita in natura in cantitati si calitati variabile. Se face distinctia intre lecitina vegetala si cea animala. Lecitina vegetala se gaseste in urmatoarele alimente, printre altele: boabe de soia, seminte de floarea soarelui, seminte de in, germeni de porumb, seminte de canepa.

Lecitina este deosebit de bogata in produse de origine animala. Galbenusul de ou, de exemplu, contine o proportie relativ mare de lecitina animala, dar interiorul inimii, ficatului si creierului este, este de asemenea, bogat in lecitina.

Produsele de origine animala cu o proportie mare de lecitina joaca rareori un rol major in meniu. In plus fata de tendinta generala de a manca mai putina carne, majoritatea oamenilor ajung sa manance rar organe, cum ar fi creier sau ficat.

Ce contine lecitina?

Lecitina joaca un rol important in multe procese din corp. De exemplu, lecitina este o parte esentiala a peretilor celulelor corpului care alcatuiesc toate organele si tesuturile umane. Lecitina face peretii celulari puternici si flexibili.

Lecitina este o particula complexa formata din diferite elemente de constructie. Un element de baza important al lecitinei este colina – o substanta asemanatoare vitaminei.

Fara acest ingredient corpul nu poate produce singur lecitina. Prin urmare, daca organismului ii lipseste colina, ii lipseste si lecitina. De obicei, majoritatea oamenilor reusesc sa obtina colina de care au nevoie dintr-o dieta bogata in lecitina.

Cu toate acestea, exista persoane care prezinta un risc crescut de deficit de colina. Aceasta deficienta apare fie din necesitatea crescuta, fie din aportul insuficient de colina.

Luand Lecitina, nu numai ca furnizezi corpului colina, ci intreaga gama de vitamine B valoroase, pentru mai multa energie si nervi puternici. Componentele esentiale ale lecitinei din soia sunt colina, acidul linoleic si fosfatul.

In cat timp isi face efectul lecitina?

Lecitina este adesea prescrisa de medici pacientilor pentru prevenirea si terapia complexa a diferitelor boli: de la endometrioza, fibroame uterine – pana la cancer uterin.

De asemenea, ajuta la normalizarea ciclului menstrual si amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei. Luata in ansamblu, este considerata o prevenire completa a bolilor din sfera sexuala feminina.

Pentru frumusetea femeilor, lecitina este, de asemenea, necesara si nu numai pentru ca brandurile de produse cosmetice o includ activ in compozitia produselor lor cosmetice.

Fosfatidilcolina – substanta activa din lecitina – netezeste pielea fetei si o face moale si delicata. De asemenea, ajuta la ameliorarea inflamatiei in eruptiile alergice si la indepartarea excesului de pori grasi si reda prospetimea fetei.

Daca te intrebi in cat timp isi fac efectul lecitina, ar trebui sa stii ca aceasta isi face efectul dupa 7-10 zile de tratament. Doza zilnica recomandata de lecitina este de 5-6 grame pentru adulti si 1-4 grame pentru copii.

Se ia de obicei, inainte sau in timpul meselor, de trei ori pe zi. Procesul de tratament (prevenire) este in medie de cel putin trei luni, dar poate dura mai mult, pana la cativa ani.

Lecitina din soia

Lecitina din soia, cunoscuta si sub numele de regina lecitinei, contine pana la 40% acizi grasi nesaturati – lecitina din ou contine doar aproximativ cinci procente. O soia de foarte buna calitate este importanta pentru lecitina naturala valoroasa.

Atat gradul de maturitate, cat si depozitarea plantei joaca un rol major. Pentru a obtine lecitina, boabele de soia trec prin diferite procese pana cand se creeaza concentratul de lecitina.

{{clean}}